Oficialii FMI, CE şi ai Băncii Mondiale îşi încep marţi, 24 ianuarie, a patra misiune de evaluare a acordului de tip stand-by semnat cu România. În prima zi vor avea loc întâlniri pe probleme tehnice, cel mai probabil la Finanţe, Economie, ANAF şi BNR, printre altele.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, va sta o zi în plus faţă de calendarul oficial, care prevede că misiunea se desfăşoară în perioada 25 ianuarie – 6 februarie, data de 24 ianuarie fiind rezervată unor întâlniri tehnice premergătoare.
La sfârşitul săptămânii trecute unele televiziuni de ştiri au susţinut că oficialii FMI, CE şi ai BM şi-au amânat misiunea oficiale din cauza micşărilor de protest la nivel naţional. Biroul de presă al FMI din România a subliniat după scurt timp că misiunea se va desfăşura în calendarul oficial anunţat iniţial.
Scopul misiunii este de a evalua o serie întreagă de măsuri legislative şi de ţinte macroeconomice la care s-a angajat guvernul ca parte a noului acord semnat cu Fondul în primăvara anului trecut.
Printre ţintele macroeconomice care trebuiau respectate se numără deficitul bugetar, care nu are voie să depăşească, la finele anului trecut, pragul cantitativ de 23,95 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB dar şi un nivel maximal al arieratelor companiilor de stat monitorizate de FMI, stabilit la 16 miliarde de lei pentru întreg anul 2011.
Printre ţintele legislative se numără atât majorarea pragului de la care o persoană devine plătitoare de TVA, de la 35.000 de euro echivalent lei la 50.000 de euro echivalent lei precum şi pregătirea de amendamente concrete privind legislaţia din domeniul sanitar, care să se adreseze problemelor bugetare persistente din acest sistem.
Oficialii FMI, CE şi ai Băncii Mondiale îşi încep marţi, 24 ianuarie, a patra misiune de evaluare a acordului de tip stand-by semnat cu Rom