În ultimiii 15 ani, lumea emergentă a cunoscut dezvoltarea unui nou tip de afacere, în care companiile multinaţionale sunt controlate de stat, dar se comportă asemenea multinaţionalelor din sectorul privat.
Capitalismul controlat de stat este o idee nouă, dovadă fiind Compania Indiilor de Est, cu rădăcini încă din anii 1600, însă în prezent a căpătat o amploare dramatică, scrie cunoscuta revistă The Economist. În anii 1990, majoritatea companiilor de stat nu erau mai mult decât sateliţi au guvernului pe pieţele emergente, presupunerea care prima atunci fiind că aceste companii vor fi desfiinţate sau privatizate. Cu timpul influenţa lor a crescut atât în industrie, cât şi pe pieţe. Cele mai mari zece companii petroliere şi de gaze naturale sunt deţinute de stat. De asemenea, companiile controlate de stat aduc o contribuţie de 80% la capitalizarea de pe piaţa bursieră din China sau de 62% în cazul Rusiei.
Cum în ultima vreme Occidentul se confruntă cu crize economice şi financiare, iar pieţele emergente se dezvoltă rapid, China nu mai consideră companiile de stat ca elemente de tranziţie către capitalismul liber, ci ca pe un model sustenabil. Liderii chinezi spun că au transformat capitalismul într-un model mai eficient, iar un număr tot mai mare de oficiali ai lumii emergente acceptă această idee. Guvernul brazilian, care a recurs la privatizări masive în anii 1990, forţează acum companiile mai mici să fuzioneze pentru a crea campioni naţionali.
Susţinătorii capitalismului de stat apreciază că modelul asigură stabilitate şi dezvoltare. Valul de privatizări din Rusia din anii 1990 a alarmat multe state emergente şi a încurajat opinia că guvernele pot lupta cu presiunile aduse de capitalim şi globalizare prin companii fanion de stat. China este cel mai mare practicant al acestui model. Companiile chineze de infrastructură câştigă contract