Există vinul din pastile, se pun zahăr, apă sau chimicale în ceea ce bem? Expertul Cătălin Păduraru explică de ce prejudecăţile nu mai sunt actuale: pentru că producătorii independenţi au devenit atât de buni încât au determinat casele de vinuri industriale să lucreze curat. Sursa: REUTERS
Adevărul e în vin. Dar vinul este adevărat? Exact câte mărci de vinuri sunt pe piaţa tot atâtea controverse exista printre cumpărători. Întrebarea-cheie pe care ţi-o pui când alegi un soi din rafturile lungi ale supermarket-urilor este dacăeticheta nu te minte, dacă băutura este chiar cea cu numele scris pe fața sticlei.
"Vinul falsificat nu mai este un fenomen real în România. Există cel mult cazuri izolat", da asigurări Cătălin Paduraru, unul dintre cei mai buni cunoscători ai acestei industrii din România. "Da, există vinuri ratate, ani slabi, sunt soiuri produse în condiţii scăzute de calitate, dar tot ce bem că vin este făcut din struguri şi se cheamă vin", întăreşte el.
Primul mit, vinul din pastile
Cel mai mare mit printre romani este "vinul din pastile". Este şi primul mit demolat de Cătălin Paduraru: "E o prostie, e o teorie împotriva naturii. Învăţăm la chimie că există osmoza inversă, când din lichid faci solid, dar dacă încercăm să evaporăm apa din vin, primul care dispare este alcoolul pentru că fierbe la o temperatură mai mică. Într-o pastilă n-ar rămâne decât tanin, reziduuri, dar nu şi alcool. E o invenţie vinul făcut din pastile".
Totul pleacă de la băuturile falsificate. Găseşti în Voluntari plicuri cu prafuri chinezeşti pe care la amesteci cu apă şi rezultă o băutură cu aroma şi gust care seamănă cu vinul. "Dar asta nu are legătură cu industria viticolă, nu mai păcăleşti pe nimeni cu aşa ceva, totul e la nivel de legendă. Niciun retailer din România n-o să distribuie aşa ceva", explică oenologul. Aţi auzit