Oamenii sunt responsabili pentru soarta câinilor comunitari, dar atâta vreme cât le permit să trăiască alături de ei şi cât timp primăriile nu vor lua măsuri adecvate situaţiei, cetăţenii şi animalele vor suferi la unison.
Judecătorii Curţii Constituţionale au găsit că Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân încalcă Constituţia, astfel că a fost retrimisă parlamentului. Argumentele Curţii au fost strict procedurale şi s-a considerat că problema maidanezilor din ţară nu este o situaţie excepţională ca să necesite o lege, iar autorităţile locale trebuie să se ocupe unitar de asta. Circa 150.000 de câini rămân pe străzile din toată ţara, din care aproximativ 50.000 de maidanezi s-au estimat a fi doar în Capitală.
Confuzia, demnitatea şi disputa
Legea privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, susţinută de PDL, a fost clasificată de către Curtea Constituţională a României (CCR) drept neconstituţională, pe motiv că textul este confuz, după ce s-a înregistrat o sesizare de neconstituţionalitate a acesteia din partea USL. Din declaraţiile preşedintelui Curţii, însă, reiese că nici judecătorii nu ştiu care este, de fapt, raţiunea ce stă la baza deciziei lor.
Actul normativ permite soluţia eutanasierii maidanezilor, dacă consiliile locale o consideră oportună, după consultarea cu cetăţenii, în situaţia în care timp de 30 de zile câinii nu au fost revendicaţi din adăposturi. Tocmai această stipulare a legii stârneşte confuzia.
Legea spune că dacă, după perioada de 30 de zile de cazare a câinilor fără stăpân în adăposturile serviciilor pentru gestionarea maidanezilor, „câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi conform prevederilor (...), aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv a Consiliului Gen