Piata cannabisului in Marea Britanie ar trebui sa fie reglementata si taxata, iar responsabilitatea pentru acest drog ar trebui sa fie asumata de catre autoritatile medicale.
Acestea sunt propunerile lui Richard Branson, seful grupului Virgin, facute in fata Parlamentului englez. Branson a aratat ca 20 de procente din timpul politiei, 200 milioane de lire cheltuite pe sentinte criminale date anual pentru 70.000 de tineri, pentru consum si posesie de drogruri ilegale - toate acestea ar putea fi mai bine utilizate daca tinta ar fi adevaratii criminali si traficanti, noteaza The Guardian.
Intrebat cu privire la propria sa experienta cu drogurile, Branson a explicat ca peste jumatate din generatia sa a fumat cannabis. De asemenea, ca peste trei sferturi din generatia copiilor sai a fumat cannabis. Mai mult, Branson a precizat ca nu-si concediaza angajatii care sunt prinsi ca utilizeaza droguri ci le recomanda consultatii medicale. "Am multi angajati care au probleme cu alcoolul sau cu tutunul".
Richard Branson a facut parte dintr-o comisie globala avand ca obiect politica drogurilor, comisie a carei concluzie principala a fost aceea ca razboiul contra drogurilor este unul pierdut de catre autoritati, motiv pentru care o mare parte din aceste droguri ar trebui decriminalizate si impozitate de catre autoritati.
In Portugalia, a argumentat acesta, politica de legalizare a consumului de droguri are efecte benefice, in sensul in care consumul a scazut considerabil iar rata de mortalitate corelata cu consumul de heroina s-a injumatatit in ultimii 10 ani. Drogurile sunt tratate ca o problema medicala si nu ca una legala.
In Marea Britanie, in schime, 100.000 de tineri sunt arestati anual pentru probleme legate de droguri, iar dintre acestia 75.000 au dosar penal, ceea ce le afecteaza ulterior viata sociala si capacitat