Clasele pregătitoare vor fi organizate preponderent în şcoli, iar copiii vor învăţa prin joacă şi nu vor primi note ori calificative. Sălile de clasă vor fi amenajate cu bani de la Primărie. Sursa: CODRIN PRISECARU
Clasele pregătitoare vor fi organizate cu precădere în şcoli, înscrierile încep în martie, iar şcolile pot stabili criterii proprii de acceptare, exclusiv pentru locurile rămase libere după înscrierea copiilor din circumscripţie.
Iată răspunsurile la cele mai importante întrebări privind clasa pregătitoare:
1. Cum se face admiterea
Înscrierile încep în luna martie şi se fac în patru etape: în prima, sunt înscrişi elevii care optează pentru şcoala la care sunt arondaţi, în a doua se fac înscrieri pentru cei ce vor să studieze în alte şcoli decât cele la care sunt arondaţi.
În cea de-a treia etapă, cei care nu au prins loc la şcoala preferată revin la instituţia unde sunt arondaţi şi primesc loc obligatoriu.
În a patra etapă se fac înscrieri pentru cei cu situaţii speciale, cum ar fi elevii care şi-au schimbat domiciliul sau, din diverse motive, au rămas neînscrişi. Înscrierile se fac în sistem electronic, precizează Cristian Alexandrescu, inspector şcolar general pentru Bucureşti.
"Va exista o fişă, pe care o va completa personalul unităţii de învăţământ, în aşa fel încât să nu mai existe posiblitatea înscrierii la mai multe unităţi de învăţământ în acelaşi timp".
2. Cine are prioritate
Ministerul Educaţiei va elabora o serie de criterii după care, teoretic, ar trebui să se ghideze şcolile rămase cu locuri libere, iar acestea sunt în mare parte de ordin social: prioritate pentru copii orfani, pentru cei cu handicap, cu fraţi în acea instituţie sau părinţi care predau acolo, etc.
Totuşi, pe lângă aceste criterii, şi şcolile au dreptul să departajeze în funcţie de propriile reguli (care nu trebuie să le î