Autorităţile de la Budapesta nu îşi pot permite să nu negocieze cu FMI şi cu oficialii Comisiei Europene pe marginea cotei unice de impozitare.
Întâlnirea dintre premierul Viktor Orban şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso ar putea veni cu o soluţie, spune Zoltan Gyevai, redactor-şef al publicaţiei maghiare Bruxinfo, specializată în afaceri europene.
"Sunt deja clare condiţiile pe care Ungaria va trebui să le îndeplinească pentru a putea începe negocierile pentru semnarea unui potenţial acord cu FMI", spune Gyevai, citat de portfolio.hu.
Tamas Fellegi, negociatorul-şef al Ungariei în cadrul discuţiilor privind un bailout cu oficialii europeni şi cu cei ai FMI, s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu Olli Rehn, comisar european pentru probleme economice şi monetare. La finalul întâlnirii oficialii au declarat că Uniunea Europeană aşteaptă măsuri concrete în vederea asigurării independenţei băncii centrale a Ungariei, sugerând că Bruxellesul ar putea aştepta până când parlamentul maghiar va aduce amendamente legii care reglementează funcţionarea băncii centrale înainte de a da undă verde negocierilor oficiale.
"Având în vedere că următoarea sesiune a parlamentului ungar va avea loc pe 13 februarie, din punctul nostru de vedere discuţiile formale tripartite vor începe la jumătatea lunii viitoare", comentează şi Eszter Gargyan, analist al Citibank în Budapesta.
Principalul obiectiv al administraţiei de la Budapesta este obţinerea unei linii de credit de tip preventiv sau a unui acord de tip stand-by. Programul urmează a veni însă cu un pachet de condiţii macroeconomice.
În consecinţă, atât veniturile, cât şi cheltuielile bugetare urmează să fie supuse negocierilor cu creditorii internaţionali, ceea ce înseamnă că executivul condus de Viktor Orban nu va putea evita negocierile pe marginea cotei un