Utilizarea porumbului pentru a face etanol în SUA face ca preţul cerealelor la nivel global să crească, susţine Jose Graziano da Silva, noul director general al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO).
"FAO a protestat vizavi de folosirea produselor alimentare pentru a produce energie bio", a spus Graziano da Silva miniştrilor agriculturii reuniţi la Berlin. Acesta este mai ales cazul porumbului din SUA şi a seminţelor oleaginoase din Europa, după cum a mai spus el, potrivit Bloomberg.
Pieţele de porumb au fost închise, pe 20 ianuarie, la o cotaţie de 6,115 dolari pe buşel (27 de kg). Acest preţ este triplu faţă de cel din urmă cu un deceniu, de 2,1175 dolari.
O parte din producţia de porumb din SUA este folosită pentru a face etanol pentru producţia de combustibil. Acelaşi lucru se întâmplă cu seminţele de rapiţă în Europa.
"Am căutat detalii cu privire la preţ, iar în prezent nu există nicio îndoială că utilizarea porumbului pentru biocombustibili în SUA afectează preţul porumbului peste tot în lume", susţine Graziano da Silva.
Pe de altă parte, producţia de etanol din trestie de zahăr din Brazilia nu afectează preţul zahărului pe pieţele internaţionale, susţine directorul FAO. El a mai spus că dintre ţările din America Latină sunt doar patru care ar putea să îşi mărească producţia de biocombustibili fără a afecta securitatea alimentară: Argentina, Brazilia, Paraguay şi Columbia.
Graziano da Silva a mai spus că biocombustibilii sunt "o promisiune" şi tehnologia este necesară pentru o schimbare completă, însă el a subliniat regula potrivit căreia securitatea alimentară este pe primul loc. "Poziţia FAO în acest moment este că cerealele nu ar trebui folosite pentru producţia de biocombustibili".