Trei din cei 15 beneficiari ai indemnizaţiei de revoluţionar din judeţul Sălaj nu vor mai primi începând din acest an drepturile băneşti conform Legii 341-2004 a recunoştiinţei faţă de eroii martiri şi lupătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
După cum a precizat Florian But, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, până la finalul anului trecut în evidenţele instituţiei erau înregistraţi în plată 15 sălăjeni care beneficiau lunar de o indemnizaţie de revoluţionar, însă din acest an, trei persoane au rămas fără acest drept, indemnizaţia lor fiind suspendată. Este vorba despre revoluţionarii care sunt pensionari pentru limită de vârstă şi care pe lângă pensia lunară mai primeau indemnizaţii în valoare de peste 1.000 de lei.
Valoarea indemnizaţiilor reparatorii acordate revoluţionarilor sălăjeni este cuprinsă în prezent, între 918 lei şi 2.295 de lei, în funcţie de categoria în care au fost încadraţi: luptători răniţi, luptători remarcaţi şi urmaşi ai eroilor martiri. La nivel de judeţ este vorba despre patru luptători răniţi, trei părinţi ai eroilor martiri şi opt lupători remarcaţi prin fapte deosebite, iar trei dintre aceştia au rămas fără drepturi din acest an. Potrivit lui But, dezvăluirea identităţii acestor persoane este protejată de Legea 677-2001 protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.
Drepturile băneşti ale revoluţionarilor
Persoanele care au obţinut statutul de revoluţionar au dreptul la o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată în funcţie de salariul mediu brut pe economie. Astfel, urmaşul de erou martir care poate fi după caz soţul supravieţuitor al celui decedat, părinţii sau copiii, poate primi între 918 şi 2.020 lei lunar. Luptătorul rănit, adică revoluţionarii încadraţi îngradul I, II sau I