Parlamentul francez a adoptat noaptea trecută definitiv proiectul de lege care penalizează negarea genocidului şi în particular pe cel comis de otomani în 1915 împotriva armenilor. Textul a suscitat reacţii violente ale autorităţilor de la Ankara. Imediat după votul din Camera superioară a Parlamentul francez, Guvernul Erdogan, prin ministrul turc al Justiţiei a evocat "o lipsă totală de respect a Franţei faţă de Turcia".
Au fost 127 de volturi petru şi 86 împotrivă. Scorul fără drept de apel nici măcar nu a necesitat un vot secret. Cu mâna ridicată, senatorii francezi au adoptat cu o largă majoritate textul adoptat deja în decembrie de către deputaţi.
O lege nouă, aşadar, care prevede pedepsirea celor care neagă existenţa vreunui genocid recunoscut ca atare de legislaţia franceză. Din cele două recunoscute–cel împotriva evreilor în timpul celui de-al doilea Război Mondial şi cel comis acum un secol de otomani împotriva armenilor–doar primul era penalizat de lege. Un an de închisoare şi 45 de mii de euro amendă riscă acum şi cel care neagă masacrarea unui milion şi jumătate de armeni în 1915.
Pentru a putea fi adoptat definitiv de senatori, proiectul de lege a trebuit să treacă mai întâi luni seară de mai multe obstacole: trei moţiuni de procedură, cinci amenamente, plus diviziunile întregii clase politice. Aleşi de dreapta şi de stânga au votat unii contra, alţii pentru. Chiar şi în sânul Guvernului conservator au apărut disensiuni, cu toate că textul era sprijinit de preşedintele Nicolas Sarkozy. "Din motive electorale", spun adversarii legii, dar şi unii observatori. E adevărat că la scrutinul prezidenţial din mai, la care se presupune că va candida şi actualul şef al statului, votul celor peste 500 de mii de armeni din Franţa va conta.
Parlamentul francez a adoptat noaptea trecută definitiv proiectul de lege care penalizează negarea