Teheranul a reacţionat prompt, după anunţul Uniunii Europene de impunere a unui embargo la importurile de petrol iranian. Oficialii regimului islamist au declarat că măsurile luate în contextul diferendului nuclear ar fi nedrepte şi sortite eşecului.
Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene a precizat că embargoul nu va afecta progresul ţării sale către "împlinirea drepturilor fundamentale ale ţării". Interdicţia europeană se referă la toate importurile de petrol din Iran, iar pachetul extins de măsuri cuprinde şi îngheţarea unor active ale Băncii Centrale Iraniene pe teritoriu comunitar.
În prezent, UE asigură aproape 20% din vânzările de ţiţei ale Teheranului. Oficialul iranian a mai spus că SUA ar fi dictat tonul acestor sancţiuni şi a acuzat Washingtonul de intenţie de a perturba sistemul energetic mondial.
Preşedintele american, Barack Obama, a salutat sancţiunile convenite de UE, declarând că gestul arată unitatea comunităţii internaţionale în faţa ameninţării programului nuclear iranian.
În context, portavionul american "Abraham Lincoln" a trecut împreună cu nave de escortă britanice şi franceze fără nicio problemă prin strâmtoarea Ormuz. Împreună cu "Carl Vinson", armata SUA are staţionate din nou două portavioane în Golful Persic, după ce nava "John Stennis" a fost relocată în Pacific, în urmă cu circa două săptămâni. Teheranul avertizase Pentagonul să nu trimită un nou portavion în Golf.
Tensiunile diplomatice între Iran şi Occident au culminat cu ameninţările de blocare a strâmtorii Ormuz, mai ales pentru traficul de petroliere care transportă combustibil către Vest. Faptul că strâmtoarea a fost traversată de nave americane, britanice şi franceze reprezintă un semnal clar adresat Teheranului că Occidentul nu va accepta blocarea căii maritime. Washingtonul a făcut şi o serie de ameninţări militare la adresa Iranului.