Carenţa „vitaminei soarelui“ predispune la fracturi, la depresie şi la infecţii, iar în cazul copiilor determină rahitism şi chiar retard mintal.
În general, despre vitamina D se ştie că se sintetizează prin expunere la soare, iar insuficienţa ei în organism creşte riscul de osteroporoză. Însă rolul ei în organism este mult mai complex. „Această vitamină are un rol vital. Vitamina D poate fi considerată camionul care ia calciul din intestine şi-l transportă la nivelul oaselor", explică medicul de familie Cristian Sever Oană. Din păcate, în anotimpul rece, cele mai multe persoane au deficit de vitamina D, deoarece expunerea la soare se face foarte puţin.
Creşte riscul de fracturi
Circa 85% din cazurile de osteoporoză şi peste 90% din fracturi apar din cauza unei carenţe prelungite de vitamina D în organism. Pentru a preveni fragilizarea oaselor, organismul are nevoie zilnic de o cantitate de vitamina D cuprinsă între 1.000 şi 2.000 UI (unităţi internaţionale). Acest necesar poate fi acoperit prin simpla expunere la soare, timp de 15 minute, a mâinilor şi picioarelor. Deoarece în anotimpul rece contactul cu soarele este limitat, vitamina D se poate lua din alimente.
Surse importante de vitamina D sunt peştele (îndeosebi, somonul şi tonul), brânza, laptele fortifiat cu această vitamină, ouăle şi untul. Totuşi, în cazul persoanelor care suferă de osteoporoză, alimentele nu pot acoperi cantitatea necesară de vitamina D. Prin urmare, în cazul lor se recomandă suplimentele cu vitamina D. Deoarece acestea vin în completarea medicaţiei clasice, în prealabil, se recomandă avizul medicului. Aceleaşi recomandări sunt valabile şi în cazul bătrânilor, întrucât ei sunt cei mai vulnerabili la fracturi.
Ne lasă pradă depresiei uşoare
Firesc, în anotimpul rece, numărul persoanelor care suferă de depresie creşte. Potrivit medicil