Daca ar fi sa aleg, nu stiu ce as socoti mai lamentabil: felul in care Teodor Baconschi a inteles sa reactioneze ca om politic si demnitar la protestele din Piata Universitatii sau felul in care a fost pedepsit de Emil Boc. Dupa cum nu mi-e clar daca dl. Baconschi a fost pus in rolul unui Motoc ratat in relatia lui Emil Boc cu electoratul sau cu propriul partid disperat. Probabil ca amandoua.
Teodor Baconschi a gresit fundamental prin calificarea protestatarilor drept "mahala violenta si inepta". Un bloger obisnuit sau un jurnalist avea dreptul la orice opinie si poate ca formularea fostului ministru de Externe este intr-o oarecare masura corecta. Adica in masura in care se refera la infractorii care au devastat magazinele din centrul Capitalei. Dar nu toti protestatarii sunt infractori, iar un demnitar al statului roman, platit inclusiv din banii unora dintre protestatari, oricum ar fi ei, nu avea dreptul a o asemenea asertiune cu titlu de general. Iar pentru un lider politic o asemena scapare este intr-adevar impardonabila, mai ales intr-un an electoral.
Dar nu este pentru prima data cand Teodor Baconschi face astfel de gafe majore, incapabil sa inteleaga ca din momentul in care a devenit om politic si demnitar a tuns mult din propria sa libertate de exprimare. Unele dintre gafele sale au avut chiar ecou international. De exemplu, daca va amintiti, sugestia ca Romania ar putea conditiona votul pentru aderarea Croatiei de propria admitere in spatiul Schengen.
Asadar, daca ne raportam la declaratiile ministrului de Externe, domnia sa ar fi trebuit demult demis. Dupa cum nu existau prea multe motive de metinere in functie a dlui. Baconschi nici pentru performanta sa diplomatica. De cand a preluat functia, nu se poate lauda cu niciun succes remarcabil, insa a inregistrat cateva esecuri de proportii, in frunte cu ratarea obiectivului