Depozitele din bănci au urcat în luna decembrie la un nivel record de peste 309 miliarde de lei (72 mld. euro), după ce populaţia, companiile şi instituţiile publice au economisit în trei ani de criză 40 de miliarde de lei (echivalentul a 9 mld. euro la cursul actual), potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).
Avansul se datorează în principal creşterii economiilor populaţiei, care însumau 115 miliarde de lei (aproape 27 mld. euro) în decembrie, faţă de 85 miliarde de lei (22 mld. euro) la sfârşitul anului 2008. Soldul depozitelor populaţiei a crescut cu aproape 5 mld. euro în trei ani, în contextul în care criza a generat o schimbare radicală a comportamentului clienţilor, care au trecut brusc de la consum pe datorie la economisire.
"Cel mai mare aport la majorarea economiilor populaţiei l-au avut depozitele sub 100.000 de euro sau echivalent în lei. Se remarcă o preferinţă evidentă faţă de depozitele în moneda naţională", comentează analiştii Fondului de Garantare.
Clienţii preferă economiile în lei pentru că dobânzile sunt duble faţă de cele la euro, dar şi în condiţiile în care teama de devalorizare a leului a fost alungată parţial de stabilitatea cursului din ultimii ani.
Cele mai bune dobânzi la lei depăşesc pragul de 8% pe an, în timp ce ofertele cu bonificaţii mai mari de 4-4,25% pe an la euro sunt foarte rare.
Economiile populaţiei au crescut rapid la începutul crizei, când lipsa de lichiditate a forţat băncile să urce dobânzile la lei până la 15-16% pe an. Dobânzile au coborât însă constant începând din 2010, dar soldul depozitelor a continuat să crească pe fondul unui sentiment de prudenţă al clienţilor.
Cei mai mulţi bani au fost depuşi de români la cele 33 de bănci participante la schema locală de garantare, care au atras depozite cu o valoare cumulată de 107 miliarde de lei. Aceste depozite