Multe obiceiuri alimentare se formează între 6 şi 12 ani. Copiii trebuie să mănânce zilnic legume, lactate, fructe proaspte şi uscate, dar trebuie educați să mănânce rar dulciuri. Sursa: SHUTTERSTOCK
Pentru ca cei mici să aibă o dezvoltare corectă şi să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase pe care să le menţină pe tot parcursul vieţii, este important să facă mişcare şi să aibă o dietă echilibrată încă din primii ani de şcoală şi chiar mai devreme de atât.
Copiii au nevoie de multă energie, pe care o pot lua numai dintr-o alimentaţie variată şi echilibrată. Aceasta trebuie să conţină obligatoriu carbohidraţi, proteine de calitate superioară, găsimi, acizi graşi esenţiali şi fructe, spune Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la Cabinetul Mc2 din Bucureşti.
Carbohidraţii îi pot lua din cartofi, morcovi, orez sau paste, proteinele din ouă, lactate sau carne, grăsimile din unt sau caşcaval, iar acizii graşi esenţiali consumând migdale, nuci, alune sau fistic.
Fructele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică a celor mici, fie în stare proaspătă, în plăcinte sau tarte, fie uscate. "E important să consume şi fructe uscate, precum smochinele, curmalele, prunele sau caisele uscate. Acestea dau foarte multă energie", explică nutriţionistul.
Au nevoie de mai multe grăsimi decât adulţii
Specialiştii atrag de asemenea atenţia asupra faptului că cei mici au nevoie de mai multe grăsimi decât adulţii sau vârstnicii, dar şi de fibre din cereale integrale şi fructe.
"Este indicat să se consume cantităţi mai mari de grăsimi şi proteine de origine animală de calitate superioară celor vegetale", adaugă nutriţionistul.
Este recomandată carnea de pui, curcan sau raţă, de două ori pe săptămână, carnea de peşte cel puţin o dată pe săptămână (ideal de 3-4 ori pe săptămână), carnea de vită sau alt tip d