Big Ben se înclină tot mai mult, cam ca turnul din Pisa, dar cu mult mai puţine grade.
Un purtător de cuvânt al Camerei Comunelor nu s-a arătat prea îngrijorat, spunând că deputaţii ‘vor analiza dacă este cazul să ceară unui grup de oficiali să se gândească la eventuale mijloace de a renova Palatul Westminster’ relatează 7sur7.be, preluat de Agerpres. Palatul, din care unele părţi au fost construite în secolul al XI-lea, găzduieşte cele două Camere ale Parlamentului britanic, dominat de cei 96 m ai turnului ceasului, terminat în 1859. Turnul este numit Big Ben, de la numele clopotului de peste 13 tone. ‘Este vorba despre începutul unui foarte lung proces’, analiza preliminară putând dura între 15 şi 20 de ani, a precizat purtătorul de cuvânt.
‘Nu există niciun pericol imediat’, a spus la BBC John Burland, expert pe lângă Imperial College din Londra. În ritmul în care avansează lucrurile, ‘ar fi necesari 10.000 de ani ca să ajungă la unghiul de înclinare al turnului din Pisa’, a adăugat el. Potrivit lui, înclinarea turnului şi fisurile observate la Palatul Westminster sunt probabil vechi, nefiind legate de săparea unei parcări subterane de cinci etaje şi a unei noi linii de metrou, la sfârşitul secolului trecut.
O anchetă oficială, ale cărei concluzii au fost publicate în 2010, a constatat că înclinarea turnului Big Ben s-a accentuat în august 2003, din motive necunoscute, şi creşte cu 0.90 mm în fiecare an. Deputaţii însărcinaţi cu administrarea patrimonială a Palatului Westminster trebuie să examineze toate opţiunile, chiar şi pe cele mai radicale: demolare, închiriere sau vânzare. Ultimele scenarii ‘nu fac parte din concepţia oficială’, a spus purtătorul de cuvânt al comisiei, parcă pentru a pune capăt speculaţiilor imobiliare sau de presă. Luni dimineaţă, Daily Telegraph scria că ‘dezvoltatori străini, care ar putea fi ruşi sau chinezi’, ar f