Experţii Fondului Monetar Internaţional sosesc astăzi în România pentru a patra evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu România.
În scrisoarea de intenţie către FMI, reprezentanţii Guvernului confirmă continuarea reformelor asumate pentru restructurarea sistemului bugetar. Fondul de salarii din domeniul public va continua să scadă, iar reducerile de personal bugetar vor continua.
Creşterile salariale vin „mai târziu"
„Intenţionăm să aducem fondul de salarii din sectorul public sub 7,2 la sută din PIB în 2012. Reducerile de personal vor continua cu politica de angajare a unei persoane la fiecare şapte ieşiri din sistem. Vom aplica această politică având în vedere o mai mare flexibilitate care să permita eliminarea unor blocaje în sectoarele în care problemele cu lipsa de personal devin acute", se menţionează în scrisoarea de intenţie.
Cât priveşte pensiile şi salariile în sectorul public, acestea „vor fi îngheţate", însă „în cazul în care condiţiile economice permit, se vor lua în considerare creşteri salariale şi de pensii însă cu prudenţă, mai târziu în cursul anului".
Autorităţile de la Bucureşti au anunţat experţii instituţiilor internaţionale că îşi vor menţine agenda de reformă a companiilor de stat. Mai mult, în cazul celor 154 de companii de stat monitorizate de FMI. Guvernanţii susţin că planurile de restructurare asumate prin scrisoarea de intenţie din iunie 2011 au fost finalizate.
Vânzări de acţiuni la companii de stat
Pentru a deveni mai eficiente şi pentru a nu împiedica creşterea economică întreprinderile de stat sunt incluse într-un plan de reformă. Astfel, se are în vedere vânzarea unor pachete minoritare sau majoritare de acţiuni într-o serie de societăţi şi introducerea unui management privat profesionist. De asemenea, sunt in lucru strategiile de reducere a arieratelor pentru a aduce companiile de s