Insula Fazanilor, situată pe râul Bidasoa la graniţa din Franţa şi Spania, este cel mai exclusivist condominiu din lume.
Turiştii nu pot vizita insula Fazanilor, dar o pot admira de pe ambele maluri ale râului care desparte oraşul francez Hendaye de oraşul spaniol Irún, scrie un site local de turism.
Timp de secole, Insula Fazanilor, care măsoară mai puţin de un acru, a fost unul dintre locurile favorite de întâlnire ale regilor. În 1615, Ludovic al XIII-lea al Franţei şi Filip al IV-lea al Spaniei s-au întâlnit pentru prima dată cu soţiile lor - surori - pe această insulă, după ce s-au căsătorit prin procură. Mai târziu în acelaşi secol, Insula Fazanilor ar fi fost locul în care atât Ludovic al XIV-lea al Franţei, cât şi Charles al II-lea al Spaniei au pus prima dată ochii pe miresele lor.
În anul 1659, pe această insulă a fost încheiat Tratatul de la Pirinei între Franţa şi Spania, care a stabilit graniţa dintre cele două ţări. Tratatul a consacrat, de asemenea, statutul insulei de condominiu.
Un condominiu este un teritoriu administrat în comun de două sau mai multe ţări. De multe ori, dar nu neapărat, acest teritoriu este situat la frontiera dintre ţările implicate. Un astfel de acord depinde de cooperarea binevoitoare a tuturor părţilor implicate - de aceea, în istorie, cele mai multe condominii nu au supravieţuit foarte mult timp.
Insula Fazanilor este cel mai vechi condominiu din lume care a rezistat în timp, dar, de asemenea, singurul în care suveranitatea nu este împărţită simultan, ci alternativ. Timp de şase luni pe an, Insula Fazanilor aparţine francezilor, iar celelalte şase, spaniolilor.
În cele trei secole şi jumătate, de când a fost semnat Tratatul de la Pirinei, insula a alternat de peste 700 de ori între cele două ţări.
„Insula Fazanilor este ca o minge într-un joc extrem de lent de ping-pong între Franţa şi S