Cercetătorul Sorin Cucerai, un text despre rezultate din sondaje şi neliniştea din stradă:
Când 90% dintre cetăţenii României cred că oportunităţile de a influenţa modul în care este condusă ţara sunt scăzute şi foarte scăzute, putem spune că România este un stat democratic?
Când 80% dintre cetăţenii României apreciază că drepturile lor fie nu le sunt respectate deloc, fie le sunt respectate doar parţial – şi când doar 2% dintre cetăţeni apreciază că drepturile lor le sunt respectate în măsură foarte ridicată, putem spune că România este un stat de drept?
Când 56% dintre cetăţenii României afirmă că posibilitatea afirmării în viaţă este scăzută şi foarte scăzută, putem spune că România este o societate deschisă?
Prima concluzie este tot o întrebare. Dacă răspunsul la cele trei întrebări de mai sus este „NU”, are sens să ne gândim la o nouă revoluţie, una paşnică de această dată, care să transforme România într-un stat de drept, într-o ţară democratică şi într-o societate deschisă? Şi are sens să sperăm că actualele proteste reprezintă începutul unei astfel de revoluţii?
A doua concluzie e o simplă constatare. Modelul social şi politic din România zilelor noastre seamănă îngrijorător de mult cu cel din statele Orientului Mijlociu. Deşi din punct de vedere geografic suntem mai apropiaţi de Polonia, de Cehia sau de Grecia, societatea şi politica noastră seamănă mai mult cu cele din Egiptul lui Hosni Mubarak.
În fine, sugestia de lectură. Datele prezentate în cele trei întrebări le-am preluat din studiul „Calitatea vieţii în România” (2010), elaborat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii. Studiul poate fi citit aici: http://www.iccv.ro/sites/default/files/Calitatea%20Vietii%202010.pdf .
Lectură plăcută! Şi La Mulţi Ani!
Sorin Cucerai
Cercetătorul Sorin Cucerai, un text despre rezultate din sondaje şi nelinişte