Furtuna solară de marţi este cel mai amplu fenomen astronomic de acest gen, înregistrat din 2005 până în prezent, şi va afecta reţelele de energie electrică, precum şi sistemele de poziţionare globală, cunoscute sub denumirea de GPS. Radiaţia va fi pulsată către planeta noastră cu o viteză de peste 2.000 de kilometri pe secundă, scrie Gizmodo.
Furtuna a perturbat deja traficul aerian şi este posibil să afecteze şi sateliţii, din cauza expunerii la emiterea de protoni, ceea ce întrerupe sistemele de comunicaţii prin înaltă frecvenţă. În condiţiile în care undele radio sunt vitale pentru ca avioanele să poată păstra legătura cu turnurile de control, toate cursele din apropierea zonelor unde câmpul magnetic al Terrei este expus la radiaţii au fost deviate.
Dificultăţi de natură tehnică
Din cauza radiaţiilor, computerele de bord se vor reseta, generatoarele vor fi bruiate, iar datele telemetrice se vor schimba. Toate aceste modificări ar putea da peste cap întregul sistem spaţial. Sistemele GPS sunt şi ele afectate, iar efectele acestui lucru se vor vedea cu precădere miercuri. Deşi vom putea folosi în continuare GPS-ul de la maşină sau pe cel de la telefonul mobil, fără a sesiza nicio problemă, cei care trebuie să folosească sisteme de ghidare de mare precizie, precum cele militare, vor simţi cu siguranţă bruiajele.
Pericole biologice
Furtuna protonică de gradul S3 ar putea pune în pericol pe pasagerii care circulă pe rutele aeriene de dincolo de paralela 65 din emisfera nordică. Din acest motiv, toate rutele vor fi deviate către latitudini joase, pentru a evita orice disconfort cauzat de radiaţii.
Spectacol vizual
Furtuna geomagnetică cauzată de pătrunderea radiaţei va crea adevărate spectacole de lumină pe cer sub forma aurorelor boreale. Diferenţa este că, de această dată, aurorele vor fi vizibile chiar şi din New York,