Economia Romaniei a incetinit serios in ultimul trimestru din 2011, iar perspectivele pentru primele trei luni din acest an nu se arata deloc bune. Potrivit celor mai recente prognoze, date publicitatii marti, economia a franat brusc pe fondul scaderii puternice a cererii externe.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat, marti, reducerea drastica a prognozei de crestere economica pentru Romania de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii economice din zona euro. Este a doua degradare dupa ce, in octombrie anul trecut, expertii reduceau estimarile de la 3,8%.
"Pana recent, economia Romaniei se afla pe drumul de a inregistra o crestere economica robusta in acest an, dupa o recuperare modesta anul trecut. Incetinirea economica din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor Romaniei, iar o continuare a inrautatirii este probabila in lunile urmatoare", se arata in raportul BERD.
Tot marti, si Raiffeisen Bank a anuntat reducerea prognozei de crestere economica la 0,5%, mult sub prognoza de 2,1% pe care este construit bugetul statului. Motivul? Acelasi ca si expertii de la BERD – efectul crizei din zona euro. In conditiile in care 70% din exporturile Romaniei se indreapta spre UE, scaderea cererii ne afecteaza puternic.
Cele doua rapoarte vin dupa ce, zilele trecute, Banca Mondiala si-a redus estimarile privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) de la 3,7% la 1,5%, pesimismul institutiei fiind determinat de vulnerabilitatile economiei romanesti la criza datoriilor de stat din zona euro.
Printre tarile care vor suferi probabil cel mai mult in urma declinului cererii din UE se numara RomaniaEstimarile Bancii Mondiale
Toate institutiile internationale, de la Banca Mondiala la BERD si FMI privesc cu rezerve evolutia econimica, in conditiile in care,