* data stabilită este 5 martie * toţi copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august trebuie înscrişi în clasa pregătitoare sau clasa I * copiii care împlinesc 7 ani până pe 31 august sunt înscrişi în clasa I
* clasa pregătitoare face parte din învăţământul obligatoriu * părinţii care nu-şi înscriu copiii vor fi sancţionaţi
Din toamna acestui an, structura învăţământului românesc se schimbă pe palierul învăţământului preşcolar şi primar. Până acum la grădiniţă existau grupele: mică, mijlocie, mare şi pregătitoare. La şcoală copilul intra în clasa I şi urma patru clase. La finalul clasei a IV-a intra în gimnaziu. De la toamnă, grădiniţele vor rămâne doar cu grupele: mică, mijlocie şi mare. Grupa pregătitoare se transformă în clasă pregătitoare, devine obligatorie şi se urmează la şcoală, cu învăţător. Astfel, învăţământul primar obligatoriu va avea cinci ani, iar elevii vor intra la şcoală de la şase ani. Această măsură este o practică generală în Europa, necesară şi în România, pentru că, la ora actuală, suntem una dintre ţările Uniunii Europene cu cea mai înaintată vârstă de începere a învăţământului obligatoriu, a explicat inspectorul general Viorel Botea, ieri, într-o conferinţă de presă. "Ceea ce se întâmplă în acest an cu clasa pregătitoare trebuia să se întâmple de mulţi ani, dar lipsa de curaj şi viziune au întârziat nepermis acest lucru", a mai spus inspectorul general.
Clasele pregătitoare se vor organiza în şcoli
Înscrierile pentru clasa I şi clasa pregătitoare încep pe 5 martie şi se vor face electronic. Părinţii copiilor care împlinesc 6 ani până pe 31 august 2012 sunt obligaţi să-i înscrie pe micuţi la şcoală. Ei pot alege între clasa pregătitoare sau clasa I, dacă cel mic a urmat la grădiniţă grupa pregătitoare.
Părinţii copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2012 pot alege dacă înscriu micuţ