Elevii din colegiile ploieștene „Jean Monnet" și „Mihai Viteazul" învață biologie, chimie, matematică și fizică cu ajutorul documentarelor Discovery. Nici musca nu se aude în clase în timpul acestor lecții vizuale.
O oră de biologie, în aparență obișnuită, la una dintre clasele a VIII-a din Colegiul Național „Jean Monnet" din Ploiești. După freamătul pauzei, elevii s-au așezat cuminți în bănci. Doar că, de această dată, profesorul nu ia creta în mână, ci aprinde videoproiectorul și ecranul multimedia. Se înțelege acum și de ce toată lumea vroia să stea, la această oră, în prima bancă, rezervată, de obicei celor mai „bazați" școlari. Este ca la cinema, iar pe ecran începe să ruleze una dintre cele mai interesante lecții de biologie urmărită până acum de către acești elevi de la final de gimnaziu.
În loc de o predare teoretică, cu notițe pe tablă, elevii sunt invitați la o excursie într-o pădure de foioase, unde se întâlnesc cu mai multe specii de animale, observă tipuri de vegetație și iau contact cu termeni de specialitate. Totul decurge clar, atractiv și captivant. La final, lecția este aproape învățată. „Este o oră foarte creativă, pe care o reții bine, fără efort și, pe deasupra, este foarte distractivă. Sunt convinsă că aș știi ce să fac dacă aș merge într-o excursie asemănătoare cu cea din documentar", spune Carina Lungu.
Ca la cinema
O lecție în acest format face parte din programul „Școala Discovery", primul parteneriat realizat între Ministerul Educației și Cercetării și Discovery Channel România. Scopul propus este de a aduce lumea Discovery în sala de clasă, stimulând curiozitatea firească a elevilor față de știință, dar și o integrare a resurselor audio-video și new media în procesul de educație.
„Eram oricum fan Discovery, iar o astfel de lecție mi se pare foarte interesantă, mă captivează și mă face să înțeleg mai repe