Pentru că Ministerul Educaţiei a blocat posturile de îngrijitor, mai multe mămici din Oradea au ajuns în situaţia de a-şi supraveghea personal copiii la grădiniţă. Femeile fac muncă voluntară, ca să fie sigure că copiii lor sunt supravegheaţi când stau la grădiniţă.
Directorii de grădiniţe din Oradea nu mai ştiu de unde să facă rost de ajutor ca să supravegheze copiii. Deşi unele grădinițe au primit spații noi, iar altele s-au extins și s-au modernizat, acum nu mai are cine să lucreze cu cei mici. Din cauza salariilor infime din sistemul bugetar, multe dintre îngrijitoare au renunţat la locurile de muncă.
Din acest motiv, la unele grădinițe s-a ajuns ca micuții din patru grupe să fie supravegheaţi de o singură persoană. Ceea ce i-a făcut pe unii directori să apeleze la ajutorul părinților. Astfel unele dintre mame au ajuns să aibă grijă de copiii lor, la grădiniță. „Înainte de începerea anului școlar, ne-au plecat două angajate şi eram în situaţia de a nu avea cine să supravegheze copiii"; spune directoarea Grădiniţei nr. 30, Lucia Negrău. Unul dintre motivele pentru care, zice directoarea, s-ar fi ajuns în această situaţie este salariul mic. „Îngrijitoarele primesc 500-600 de lei pe lună şi, normal că în momentul în care îşi găsesc o altă slujbă unde primesc dublu, nici nu stau pe gânduri şi pleacă", explică Lucia Negrău.
Plecarea îngrijitoarelor pune adevărate probleme în gădiniţe. „În corpul nou de clădire am avea nevoie de trei persoane ca să fim acoperiţi cu personalul. Apoi, ne mai trebuie un bucătar, pentru că vom avea mai mulţi copii. Conform calculelor noastre, ca procesul educaţional să se desfăşoare în condiţii satisfăcătoare, am avea nevoie de şase angajate", explică directoarea grădiniţei.
Salvarea maternă
Şi, pentru că Inspectoratul Școlar Județean Bihor nu a reușit să deblocheze posturile necesare, cei care au