Locotenent-colonelul Ioan Tarnu, fost director al SRI Alba, este judecat pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.
Curtea de Apel Alba Iulia are pe rol un dosar în care 32 de inculpaţi din mai multe judeţe sunt acuzaţi că au furat utilaje agricole din state ale Uniunii Europene, creând un prejudiciu estimat de procurori la 4,5 milioane de euro. „Vedeta" acestui dosar este fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, acuzat de favorizarea infractorului şi de sprijinirea unui grup infracţional organizat. Procurorii susţin că locotenent-colonelul Ioan Tarnu l-a susţinut şi favorizat în acţiunile infracţionale pe inculpatul Mircea Stanciu, un om de afaceri din judeţul Alba.
Internat la psihiatrie ca să scape de percheziţie
Stanciu a cumpărat şi revândut un număr de cinci tractoare furate de ceilalţi membri ai grupării. Când a aflat că procurorii fac cercetări în dosar a mers la Tarnu şi i-a cerut sfatul spunându-i că a cumpărat şi el un astfel de utilaj. Şeful SRI l-a îndemnat să meargă şi să declare acest lucru la poliţie, lucru care s-a şi întâmplat. La 4 aprilie 2011, Mircea Stanciu s-a internat la o clinică privată de recuperare psihică din localitatea Vinţişoara. Intenţia acestuia era de a scăpa de o eventuală percheziţie la domiciliul din comuna Ighiu. Relaţia cu Ioan Tarnu a fost continuată prin intermediul soţiei lui Stanciu, martor în dosar, care s-a întâlnit cu şeful SRI şi i-a solicitat ajutorul pentru ca percheziţia să nu aibă loc.
La 10 aprilie 2011, comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia s-a întâlnit cu Mircea Stanciu la clinica unde cel din urmă era internat. Stanciu a recunoscut achiziţionarea a încă două tractoare pe care le-a revândut în schimbul a 150.000 de lei unui om de afaceri din comuna Unirea. Procurorii susţin că I