Câţiva directori de şcoli din Mehedinţi au ales să organizeze unităţile de învăţământ pe care le conduc în consorţii. Astfel, le este mult mai uşor să găsească ore pentru profesorii care intră în restrângere de activitate sau să desfăşoare proiecte educaţionale. În plus, au şanse mai mari şi pentru investiţii, pentru că şcolile ar putea împrumuta fondurile rămase unităţii partenere.
Fiecare din unităţile şcolare implicate într-un astfel de consorţiu îşi păstrează personalitatea juridică. “Are însă avantajul că poate să transfere elevii dintr-o parte în cealaltă dacă sunt de acelaşi nivel sau pot să transfere cadrele didactice dintr-o parte în cealaltă, în momentul în care există restrângeri de activitate”, ne-a precizat Emil Mirică, inspectorul şcolar general din Mehedinţi.
Opţiunea elevilor pentru liceu, luată în calcul
La nivelul judeţului Mehedinţi, a fost depusă şi aprobată documentaţia pentru cinci consorţii, unul dintre ele fiind realizat între Şcoala Nr.6 şi Colegiul Naţional “Traian”, ambele din Drobeta Turnu Severin. Iar motivul este cât se poate de simplu: opţiunea elevilor pentru clasa a IX-a, dar mai ales pentru gimnaziu este, în mare măsură, Liceul Traian.
“Absolvenţii noştri sunt recunoscuţi în întreaga lume. Avem o dotare foarte bună a şcolii, iar la toate catedrele avem profesori bine pregătiţi şi avem rezultate de excepţie la olimpiadele naţionale şi internaţionale”, ne-a spus profesorul Eugen Lugoj, directorul adjunct al Colegiului Naţional “Traian” din Tr. Severin.
Potrivit Legii Educaţiei, instituţiile de învăţământ preuniversitar pot să se asocieze în diferite consorţii, care să le asigure îmbunătăţirea resurselor materiale, dar şi a celor umane.
Consorţii, chiar şi la sate
Operaţiunea se face chiar şi în mediul rural, avantajele fiind mult mai mari, ştiut fiind faptul popula