Capacitatea de productie de energie eoliana pe plan local va creste in ritm de 400-500 MW pe an in urmatorii doi-trei ani, clasand Romania printre primele cinci state europene ca destinatii atractive pentru investitorii din domeniu, estimeaza Stephan Ritter, directorul general al diviziei de energie regenerabila a GE in zona Europei.
„Lucrez pentru 30 de tari, iar Romania este, cu siguranta, printre primele cinci”, spune Stephan Ritter, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro. A venit aici prima data in 2009, pentru proiectul CEZ (Cehia) de a construi in comunele constantene Fantanele si Cogealac cel mai mare parc eolian din Europa, cu o capacitate de 600 MW (aproape cat un reactor de la Cernavoda).
De la momentul primei vizite si pana in prezent, piata energiei eoliene s-a schimbat complet, iar cifrele o dovedesc. De la 14 MW eolieni in 2009, Romania are acum peste 960 MW instalati, ca urmare a investitiilor unor mari companii precum CEZ, Renovatio (Cipru) sau Enel (Italia).
Conditiile bune de vant si terenurile extinse, propice instalarii de turbine eoliene, au actionat ca un magnet pentru sutele de milioane de euro ale investitorilor straini (investitia pentru un MW este de circa 1,5 milioane de euro).
In plus, in 2011 a fost rezolvata si problema instabilitatii legislatiei din domeniu. Dupa un proces lung de autorizare, in iulie anul trecut Romania a primit aprobarea din partea Comisiei Europene pentru a implementa schema de sprijin a producerii energiei din surse regenerabile propusa prin Legea 220/2008.
Potrivit schemei, producatorii de energie eoliana vor primi doua certificate verzi (documente emise lunar de Translectrica care atesta o cantitate de MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile si tranzactionate pe baza de contracte bilaterale sau pe piata centralizata) pana in 2017 si un certificat incepand cu 2