Un sfert dintre copiii din Marea Britanie se confruntă cu deficienţa de vitamina D, potrivit unei cercetări recente. În ciuda recomandărilor făcute de medicii pediatrici, 74% dintre părinţi nu ştiu că un copil are nevoie de această vitamină pentru a se dezvolta, informează Daily Mail.
Suplimentele de vitamina D sunt recomandate femeilor însărcinate şi care alăptează, pentru a asigura necesarul de această vitamină încă din primele zile de viaţă ale copilului.
Dr Benjamin Jacobs, specialist în pediatrie, la Spitalul Royal National Orthopaedic – Marea Britanie, spune că deficienţa de vitamina D în rândul copiilor este o problemă majoră de sănătate. „Am întâlnit cazuri la noi în spital cu bebeluşi de o lună care sufereau de rahitism. Lipsa acestei vitamine din organism poate provoca grave probleme de sănătate. Din cauza deficienţei de vitamina D mulţi copii nu au masa musculară bine dezvoltată, merg cu dificultate sau au dureri de oase”, a spus dr. Jacobs. Medicul a mai spus că vitamina D are rolul de a preveni rahitismul.
Această vitamină joacă un rol important în menţinerea şi buna funcţionare sistemelor şi a organelor. Ea asigură transportul calciului şi fosforului în zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini creşterea şi remineralizarea oaselor, permite absorbţia acestor minerale la nivelul intestinului, iar apoi transportul calciului în sânge şi reabsorbţia fosforului la nivelul rinichiilor.
Vitamina D este conţinută de peştele gras – hering, sardina şi somon, gălbenuş de ou, unt, lapte integral şi lactate nedegresate. Spre deosebire de celelalte vitamine, aceasta poate fi produsă de organism. Procesul de sinteză al vitaminei D de la nivelul pielii este declanşat de razele ultraviolete, fiind absorbită imediat de vasele sangvine.
Un sfert dintre copiii din Marea Britanie se confruntă cu deficienţa de vitamina D, potr