Jeffrey Franks, seful Misiunii Fondului Monetar International pentru Romania si premierul Emil Boc / Foto: Guvernul Romaniei / Intact Images Experţii Fondului Monetar Internaţional încep miercuri, sub presiunea străzii, cea de-a patra evaluare a acordului stand-by încheiat cu România.
Misiunea FMI, condusă de Jeffrey Franks, se va afla la Bucureşti în perioada 25 ianuarie – 6 februarie 2012. Delegaţiile comune ale FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se vor întâlni cu autorităţile române, precum şi cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, băncilor şi societăţii civile.
La precedenta evaluare a acordului, finalizată anul trecut pe 7 noiembrie, Jeffrey Franks spunea că autorităţile au reuşit să îndeplinească toate condiţionalităţile cerute de Fond şi se află în parametrii stabiliţi cu acesta. Concluziile acelei vizite au fost publicate ieri pe site-ul FMI, şi printre evaluările pozitive se regăseşte inclusiv speranţa unei creşteri salariale.
Raportul elaborat de FMI arată că îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012 va face bugetul mai constrângător, cu efecte negative asupra cererii interne şi creşterii economice. Din acest motiv, FMI recomandă ca autorităţile să ia în considerare o creştere modestă a salariilor pentru angajaţii în sectorul public şi pensionari în cursul anului 2012, dacă condiţiile bugetare o permit.
Riscuri importate
Riscurile la adresa revigorării economiei româneşti au crescut semnificativ din cauza înrăutăţirii crizei financiare din zona euro, se arată în raportul FMI. Perspectivele de creştere economică a României s-au înrăutăţit considerabil, iar şocurile negative viitoare nu pot fi excluse. În acest context, FMI estimează pentru 2012 un avans de 1,8% al economiei, în scădere faţă de ultimele previziuni ale instituţiei care indicau o creştere a PIB (p