Germania şi Norvegia oferă cele mai multe locuri de muncă pentru români, prin portalul mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă - EURES. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 1000 de români s-au angajat prin intermediul Eures în cele două state.
De exemplu, în cazul Germaniei, cei care doresc să lucreze în această ţară trebuie să vorbească şi limba. Portalul european pentru locuri de muncă EURES găzduieşte aproximativ 500 de anunţuri de angajare în această ţară pentru diverse meserii. Sunt căutaţi ingineri, medici, asistenţi medicali, agenţi call center sau specialişti în domeniul hotelier.
ANOFM mai aminteşte în acest context că studenţii şi masteranzii pot obţine locuri de muncă în Germania, timp de două luni, în perioada vacanţei de vară. Cei interesaţi pot depune dosarele până în 27 ianuarie.
În Norvegia sunt disponibile peste 400 locuri de muncă, fiind căutate persoane care să poată lucra ca ghid turistic, inginer electrician, inginer automatist, sudor, montator conducte sau tinichigiu.
Alte 100 de posturi sunt vacante în Danemarca, ţară în care sunt căutaţi lucrătorii necalificaţi în ferme de cultivare a fructelor şi legumelor, stagiar - lucrător calificat în ferme de creştere a animalelor, sere, ferme de cultivare legume şi fructe.
Din datele centralizate de ANOFM, şi Belgia are disponibile cinci posturi de asistent medical care ar putea fi ocupate de către români. Pe de altă parte, nouă state europene au decis să prelungească restricţiile de pe piaţa muncii pentru muncitorii romani si bulgari.
Italia şi Cehia au fost singurele state europene care au renunţat la restricţii, deşi un raport al Comisiei Europene arată că prezenţa muncitorilor români şi bulgari pe piaţa europeană are efecte pozitive pe plan economic. Andreea Orosz, Magazin european: Germania şi Olanda, cele mai multe ofer