"Cred ca acest popor si aceasta clasa politica are resursele sa puna in fata unirea si nu dezbinarea, sa inlocuiasca confruntarea cu competitia, sa inlocuiasa ura cu dialogul, sa inlocuiasca disputele sterile politice cu competitia onesta pe proiecte in interesul oamenilor. Asta este, cred, ceea ce asteapta oamenii din aceasta tara, astazi, de la noi, cei care temporar ii reprezentam, asteapta solutii de unitate si nu de dezbinare. Asta nu inseamana ca oamenii care sunt in strada nu au dreptate. Ei sunt nemultumiti pe buna dreptate. Nemultumirile lor sunt produsul vremurilor si a deciziilor pe care noi am fost obligati sa le luam. Le inteleg nemultumirea si suferinta", a declarat premierul Emil Boc in discursul rostit in incheierea sedintei solemne a Parlamentului dedicata sarbatoririi Zilei Unirii Principatelor.
La final, premierul a lansat o invitatie pentru clasa politica de a "constitui un pact de stabilitate economica si politica in anul 2012 care sa aiba ca obiectiv fundamental stabilitatea tarii si credibilitatea ei externa prin mentinerea, in continuare, a unor locuri de munca si prin crearea altor locuri de munca".
Principalele declaratii ale premierului Emil Boc:
- Sunt istorici care apreciaza ca existenta poporului roman si a limbii romane in decursul istoriei reprezinta un adevarat miracol. Spun asta pentru ca, in permanenta, in decursul veacurilor, poporul nostru s-a aflat la confluenta intereselor marilor imperii.
- N-am fost niciodata transformati in pasalac turcesc. Indiferent cat de grele au fost vremurile, am reusit sa ne pastram limba, religia, traditiile si obiceiurile.
- Cum am reusit, in decursul istoriei, sa ne pastram fiinta nationala si, in acelasi timp, sa ne castigam o identitate proprie in lume, in Europa si acum in Uniunea Europeana? Putini si foarte rar vorbim despre aceste lucruri