Prima concesie făcută de guvern a fost aruncarea peste bord a ministrului Teodor Baconschi. Insuficient însă.
Prin vocea UDMR s-au anunţat încă două posibile concesii care răspund nemulţumirilor exploatate de opoziţie pentru a întreţine protestele.
Prima concesie vizează o categorie numeroasă de bugetari (cam 300.000, conform unor estimări neoficiale), funcţionari care au primit în anii trecuţi diverse sporuri. Aceste beneficii trebuie astăzi returnate, după ce Curtea de Conturi a constatat, caz cu caz, că au fost acordate ilegal. Or, nu e puţin lucru pentru un funcţionar de primărie (aici se pare că s-au dat cele mai multe sporuri). Ai toate motivele să ieşi în stradă când te vezi obligat să returnezi sume de ordinul a zeci de milioane, având o leafă mică, din care statul i-a mai şi tăiat 25%. Aceşti funcţionari pot reprezenta o felie importantă din baza reală de nemulţumire.
Nu întâmplător, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ar fi propus luni, potrivit unor surse politice citate de Agerpres, amnistie fiscală în cazul funcţionarilor afectaţi de decizia Curţii de Conturi. Mulţi dintre ei se judecă în instanţă, însă şansele să-şi păstreze banii sunt mici. Multora li se trag deja din salariu sumele pe care le datorează instituţiei care acum câţiva ani le-a acordat generos cadouri electorale sub formă de sporuri, prime etc.
Cu toţii identifică, probabil, sursa răului în Guvernul Boc, sub care se văd nevoiţi să bage mâna în buzunar pentru a returna ceea ce instituţiile statului, mai precis Curtea de Conturi, a decis că nu li se cuvine. Este un detaliu semnificativ de sistem care ne-a lipsit pe toată durata protestelor pentru a înţelege cu precizie sursa nemulţumirilor. Dacă guvernul va anula deciziile Curţii de Conturi, care afectează 300.000 de funcţionari, o sursă majoră de tensiune ar fi eliminată.
A doua concesie ar urma să fie făcu