În Italia s-a dat undă verde pompării carburantului aflat încă în nava naufragiată Concordia. Operaţiunile de extragere a celor peste 2.300 de tone de motorină vor debuta marţi şi vor dura circa o lună.
Pomparea carburantului de pe Concordia este "perfect compatibilă" cu continuarea operaţiunilor de căutare a celor 17 victime încă date dispărute, spune comisarul italian însărcinat cu acţiunile de salvare după catastrofa din apropierea insulei Giglio. "Vasul este într-o poziţie stabilă şi nu există riscul ca el să alunece spre fundul mării", mai afirmă oficialul.
Extragerea celor peste 2.300 de tone de carburanţi aflate în 17 rezervoare de la bordul Concordiei este necesară înaintea oricărei eventuale tentative de repunere pe linia de plutire a vasului sau de demontare a acestuia.
Pomparea motorinei ar dura circa 28 de zile, afirmă specialiştii de la firma olandeză Smit Salvage, care va efectua operaţiunile. În paralel, vor continua şi căutările celor dispăruţi, în majoritate germani. "Ele sunt însă tot mai dificile, întrucât zonele în care se derulează căutările sunt tot mai complexe, în mijlocul unor substanţe în plină descompunere", avertizează oficialii italieni. De altfel, pentru a evita poluarea apei din jurul vaporului, s-a început şi prelevarea deşeurilor care apar la suprafaţă.
Reamintim că eşuarea vaporului Concordia acum zece zile a făcut, potrivit unui bilanţ încă provizoriu, 15 morţi. Un cabinet de avocaţi din SUA anunţă că miercuri va depune probabil o plângere colectivă în faţa justiţiei împotriva responsabililor acestei catastrofe. "Vom cere despăgubiri de 125 de mii de dolari pentru fiecare pasager teafăr, de mai multe ori această sumă pentru răniţi şi câteva milioane de dolari pentru fiecare pasager decedat", spun avocaţii americani.
În Italia s-a dat undă verde pompării carburantului aflat încă în nava naufragiată