Toate sondajele de opinie arata ca aproximativ 80% dintre romani sunt nemultumiti de situatia lor si de Puterea actuala. Cu toate acestea, la protestele de strada care au avut loc in ultimele 10 zile in mai multe localitati din tara au iesit, insumat, cateva mii de persoane zilnic. De ce atat de putini?
Sigur, nu numarul participantilor conteaza, ci revendicarile, iar multe dintre ele sunt legitime si trebuie tratate cu cea mai mare seriozitate de catre guvernanti. Dar numarul mic al manifestantilor trebuie sa dea de gandit si sa primeasca explicatii nu doar din partea sociologilor, ci si a cetatenilor nemultumiti.
Sa nu uitam ca, de exemplu, la Atena, Paris sau Londra sute de mii de oameni au iesit in strada in ultimul an pentru a-si exprima opozitia fata de masurile de austeritate decise de guvernanti, iar furia multora dintre ei, manifestata prin gesturi de vandalism si nu numai, s-a soldat cu confruntari violente cu fortele de ordine.
In Romania, de 10 zile sunt deschise mai multe "puncte de protest" in intreaga tara, iar cele 5 televiziuni de stiri transmit ore intregi, zilnic, imagini live de la mitinguri, precum si dezbateri pe tema lor, la care participa zeci de invitati. Si totusi numarul celor din piete nu creste, ba dimpotriva.
Totodata, nici Opozitia nu a reusit mare lucru la mitingurile organizate in diverse municipii din tara, iar in Capitala USL a mobilizat circa 7-8.000 de oameni, multi adusi cu autocarele de filialele judetene. De ce nu s-au raliat zeci de mii de bucuresteni acestei manifestatii politice prin care se cerea demisia Guvernului si a presedintelui, cata vreme sondajele arata ca majoritatea bucurestenilor sunt impotriva actualei Puteri si si-ar dori plecarea lui Emil Boc si a lui Traian Basescu?
Ziare.com va invita sa va spuneti punctul de vedere: De ce nu ati participat la protes