Romania se afla pe locul al doilea in Europa, cu 24,7 puncte, in ceea ce priveste intentiile romanilor de a infiinta o afacere, pe primul loc aflandu-se Letonia (cu 24,8 puncte), potrivit studiului Global Entrepreneurship Monitor, realizat pe 24 de tari europene.
In spatele nostru se afla tari precum Polonia, Ungaria, Slovacia,Croatia, Franta sau Lituania, ceea ce arata ca o mare parte dintre tarile cu un indice mare al intentiei de a deschide o afacere sunt din zona Europei Centrale si de Est sau din zona Baltica.
Pe de alta parte, printre tarile in care oamenii isi doresc foarte putin sa fie antreprenori se numara Rusia, Irlanda, Germania, Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia. Marea Britanie, Spania si Turcia.
Cresterea Romaniei este foarte mare fata de 2010 (vezi documentul adaugat mai sus), cand tara noastra se afla la mijlocul clasamentului cu 8,6 puncte. Pe de alta parte, Norvegia se afla pe primul loc in urma cu doi ani, in timp ce in 2011 a ajuns spre finalul topului.
„In acest moment, interesul crescut al romanilor fata de antreprenoriat este un efect al crizei economice. Cei care si-au pierdut locul de munca au fost nevoiti sa gaseasca o alta modalitate de a produce bani, in afara de a fi angajati. Iar cei care erau angajati si aveau experienta profesionala au vazut in criza oportunitati bune de business, asa ca au preferat sa isi dea demisia si sa inceapa propria afacere”, afirma Cristina Alexandru, fondator al site-ului de antreprenoriat Startups.
Ea adauga ca cei care au infiintat o afacere, fie au lansat un business ca urmare a unor oportunitati generate de criza (de exemplu, persoane din domeniul financiar care si-au deschis afaceri prin care ajuta companiile sa isi eficientizeze costurile), fie au inceput o afacere axata pe o pasiune (de exemplu, persoane din imobiliare care si-au deschis magazine tip boutique, c