Teama de moarte nu este suficientă pentru ca fumătorii să renunţe la viciu, iar plasturii, ţigările din plante şi oricare alte metode sunt ineficiente atât timp cât nu există o motivaţie puternică şi voinţă.
Fumatul este cel mai important factor de risc pentru bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC), susţin medicii. Riscul de deces pentru fumătorii de peste 25 de ţigări pe zi este de 20 de ori mai mare decât al nefumătorilor, spun specialiştii de la stopfumat.eu. Tot ei spun că din momentul diagnosticării cu BPOC, durata supravieţuirii pentru încă 5-10 ani a fost apreciată la 50%.
În cazul femeilor fumătoare, riscul de a suferi de BPOC este mai mare, dar, în schimb, răspunsul la medicaţia bronhodilatatoare este mai bun. Încetarea fumatului scade riscul complicaţiilor cardiovasculare, iar abandonul fumatului este benefic în orice moment al evoluţiei bolii, crescând calitatea vieţii pacienţilor şi reducând mortalitatea, se consemnează în literatura medicală.
E nevoie doar de voinţă
Cu toate acestea, majoritatea celor care suferă de astfel de boli nu renunţă la fumat, spune medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti. „Cei mai mulţi pacienţi, care suferă de forme destul de grave de BPOC, depun eforturi considerabile şi pentru a se ridica din pat sau pentru a se pieptăna.
Cu toate acestea, se ridică, se duc la balconul salonului, îşi înlătura masca de oxigen şi bagă câte o ţigară, după care sunt ajutaţi de colegii de salon să se întoarcă la patul lor, pentru că sunt epuizaţi", spune pneumologul.
Deşi toţi medici îi sfătuiesc să renunţe la fumat şi le spun şi care sunt consecinţele acestui viciu, majoritatea pacienţilor nu se lasă nici în ruptul capului. „Dependenţa de nicotină este o boală psihică, iar consumul este iraţional, la fel ca în cazul celorlalte