Companionul tuturor momentelor, cafeaua care va relaxeaza, va ascute simturile sau pe care o apreciati pur si simplu pentru gustul sau amar si tare are in spatele ei o poveste fascinanta.
Nu de istoricul cafelei isi propune sa vorbeasca prezentul material, ci de efectele pe care le are asupra organismului. Sunt acestea pozitive sau, dimpotriva, nocive? Ce contine de fapt cafeaua? Cate cesti trebuie sa consumam pe zi? Iata intrebari pe care si le pune orice consumator de cafea, iar raspunsul il poate descoperi prin intermediul portalului Le Journal des Femmes.
Cafeaua contine cafeina pe care o gasim si in ceai (teina), fiind principala substanta activa a cafelei, cea mai cunoscuta pentru gradul de siguranta. Omniprezenta in alimentatia noastra o propulseaza la rangul de cea mai consumata substanta farmacologica activa din lume.
Fara a intra in detalii tehnice, cafeina actioneaza la toate nivelurile, de la celule la organe, trecand prin sistemul nervos central. Acolo, ea influenteaza noradrenalina (un neurotransmitator foarte important pentru atentie, emotii, somn, vis, invatare) si actioneaza in aceeasi masura pe frecventa cardiaca.
O intalnim si in sucuri sau bauturi energizante. De asemenea, in suplimente alimentare sau batoane de ciocolata. Pe langa aceasta substanta activa, in cafea se mai intalnesc cateva componente, dintre care magneziu, potasiu, vitamina B, acid clorogenic (el face parte din clasa polifenolilor ale caror proprietati antioxidante au fost larg demonstrate).
Beneficiile cafelei
Numeroase studii stiintifice au dovedit influenta cafelei asupra starii de spirit, tonusului spermatozoiizilor, chiar daca adesea rezultatele nu au fost suficient de concludente. De aceea, trebuie relevate pricipalele efecte pozitive dovedite si vadite ale cafelei asupra sanatatii.
- favorize