Inteligenta este arma secreta a speciei noastre - cea care ne-a permis sa ocupam practic intreaga planeta, de la zonele cele mai calde la cele reci, de la campie la inaltimi de mii de metri. Planeta este locuita de mai bine de 7 miliarde de oameni si numarul acestora continua sa creasca.
Totusi, se pare ca creierul nostru s-a oprit din dezvoltare la ...Paleolitic. De ce oare?
Psihologii Thomas Hills de la Universitatea Warwick din Anglia si Ralph Hertwig, de la Universitatea din Berna, Elvetia, sustin ca acest lucru este datorat, pe de o parte, faptului ca o ulterioara crestere a creierului, prin marirea capului ar fi avut efecte negativa asupra procesului nasterii, ducand la cresterea mortalitatii mamelor si a copiilor.
Pe de alta parte, sustin cei doi, nu este sigur ca o ulterioara crestere a capacitatii intelectuale ar fi fost utila, deoarece o concentrare prea intensa intr-o anumita activitate ar duce la incapacitatea de a percepi pericole care vin din alte directii.
O memorie prea eficienta ar duce la imposibilitatea de a uita lucrurile neplacute, generand o stare psihica negativa. S-ar parea, conform celor doi, ca unicul mod pe care il avem de a deveni mai inteligenti ar fi cel de a folosi tehnologiile moderne; doar asa vom reusi sa ne depasim limitele.
Studiul este destul de controversat si nu toti sunt de acord cu concluziile si nici cu modul celor doi de a defini inteligenta. Cătălina Oana Curceanu este prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Instituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro.