În aşa-zisul Mic Paris, trăiesc încă oameni care ştiu despre canalizare şi toaletă în casă doar de la televizor sau de la cunoştinţe care au condiţii decente de locuit.
Locuitorii cartierului Petricani din sectorul 2 fac parte din această categorie ghinionistă. „Canalizare? Locuiesc aici de când mă ştiu şi nimeni nu are canalizare”, ne-a spus ieri Eugenia Burcă, o femeie ce tocmai ieşise la poartă, pe strada Măgura Văii. „Toată lumea are wc-ul în curte aici. De când tot spune Onţanu că face canalizare şi aici, am şi uitat”, s-a mai plâns ea.
Ne-a invitat în curte şi ne-a aratat cum şi-a improvizat o toaletă lipită de casă. Este de fapt o latrină de care s-au ocupat să arate cât de cât nu foarte „ca la ţară”. „Ăsta este wc-ul nostru. Ieşim din casă şi facem doi paşi până la toaletă. Suntem şi noi în «Micul Paris»”, face bucureşteanca haz de necaz.
Străzile sunt pline de noroi, iar oamenii locuiesc în cartierul din apropierea luxosului Pipera ca într-un sătuc uitat de lume.
„Toată mizeria se duce în drum”
Din latrinele improvizate, totul se varsă în stradă. Vasile Berculeţ, un alt locuitor de pe strada Măgura Văii, spune că are în casă un duş improvizat şi o maşină de spălat. Canalizarea: direct în stradă. „Ne este şi nouă ruşine că dăm în stradă. Dar nici nu avem altundeva. Toţi fac aşa. Mi-e ruşine că îmi spăl hainele şi toată mizeria se duce în drum şi vede toată lumea. Despre vidanjare nici nu se pune problema. Avem puţini bani şi se duc imediat. Nu ne permitem să aducem vidanjă, costă 200 de lei. Ne descurcăm cum putem. Nu avem nici fosă”, a mai spus Eugenia Burcă.
În urmă cu ani, s-au racordat ilegal mai mulţi locuitori ai cartierului şi, după un scandal monstru, Apa Nova le-a montat apometre şi i-a trecut în legalitate. Unii, care aveau bani mai mulţi, au pus mână de la mână şi au tras şi gaz. Majoritatea însă foloseşte clasica