De-a lungul timpului, stiinta a confirmat ceea ce multe popoare stiu din vechime - ca uleiul de masline este un adevarat medicament, natural insa, pentru organism, fiind util intr-o serie intreaga de boli.
Indicat ar fi sa consumam ulei de masline virgin sau extra virgin, insa adesea e dificil sa stii daca ai de-a face sau nu cu un ulei contrafacut, din moment ce exista specialistii apreciaza ca 70% din uleiul de masline care ajunge pe piata este contrafacut, dupa cum relateaza Business Insider.
Principalele beneficii ale uleiului de masline vin de la acidul oleic continut, un tip de grasimi mononesaturate, sanatoase, care scad nivelul colesterolului rau. Un nivel mare al colsterolului rau este responsabil pentru aparitia a nenumarate boli.
Boli de inima
Uleiul de masline este benefic in cazul bolilor de inima. Acestea apar cand exista depuneri pe peretii arterelor, care ingreuneaza si pot chiar obstructiona fluxul sangvin catre inima, lipsind-o de oxigen. Initial, pot aparea durerile in piept si dificultatile de respiratie. Netratate, acestea pot duce la atac de cord. Uleiul de masline ajuta la indepartarea acestor depuneri de pe peretii vaselor de sange.
Cancer
Studiile stiintifice au dovedit ca persoanele care consuma mai multe grasimi mononesaturate decat saturate au si un risc mai mic de a se imbolnavi de cateva tipuri de cancer, relateaza Suite101.com.
Acidul oleic continut poate dezactiva mai multe gene responsabile cu cresterea tumorilor. In cadrul studiilor s-au obtinut rezultate bune cand a fost folosit acest tip de acid in tratamentul pentru cancer. S-a dovedit ca acesta distruge tumorile agresive, mai ales in cazul cancerului mamar, de prostata, colon, piele si endometrial.
Hipertensiune
S-a demonstrat, de asemenea, ca uleiul de masline scade tensiunea