Forumul de la Davos are loc pe fond de criză şi noi veşti proaste, sau previziuni pesimiste formulate chiar de Fondul Monetar Internaţional. De notat că directoarea acestuia, doamna Christine Lagarde, şi-a anunţat prezenţa la Davos. Analizele şi diagnosticul economic al FMI-ului este întotdeauna ascultat cu mare atenţie.
Matei Vişniec:
Fondul Monetar Internţional radiografiază în mod periodic starea economiei, ia temperatura creşterii economice, dar şi pulsul zonelor bolnave pentru a formula previziuni. Ori, potrivit rapoartelor sale recente, omul bolnav al economiei mondiale este zona Europa. Cotidianul economic Les Echos analizează subiectul sub acest titlu sugestiv: „Creşterea economică mondială – ostatică a crizei europene”, de unde este uşor de dedus că până ce nu se deblochează „problema zonei euro”, toată lumea va fi prudentă şi în expectativă. FMI-ul, dar şi investitorii străini, bursele, piaţa financiară, noile puteri economice emergente, se tem de fapt că agravarea crizei europene ar putea antrena după ea o nouă recesiune mondială.
Tot se plângeau europenii că nu mai sunt în centrul atenţiei, că Europa este marginalizată, că în prezent centrii vitali ai economiei s-au deplasat spre Asia... Iată însă că lucrurile nu stau chiar aşa, din cu totul alte motive toată lumea stă cu ochii pe Europa în aşteptarea întremării sale economice, a ieşirii din criza datoriei publice şi mai ales în aşteptarea unor planuri de relansare a creşterii economice care să atenueze riscurile politicii de austeritate.
Marea problemă este că întremarea bolnavului durează, iar reţetele medicale care i se furnizează nu provoacă în mod automat miracole. Şi pe bună dreptate pentru că, aşa cum explică unii economişti de talent, boala are rădăcini adânci.
Semnalez doar una din aceste voci, căreia nu i se contestă competenţa: este vorba de Jean-Louis Beffa,