Ca de obicei, când este vorba de asumarea unei culpe medicale,mortul este de vină. După cum newsbv.ro a dezvăluit acest caz în premieră la Brașov, au fost chestiuni flagrante care nu au fost respectate de unii dintre medici.
Când cazul a ajuns în stare foarte gravă, când nu se mai putea facem nimic, a fost trimis la București. Reacțiile de astăzi ale celor reponsabili sunt și tardive și denotă, unele, superficialitate. Pe de altă parte, nu trebuie trecută cu vederea nici culpăa tânărului de a nu se fi vaccinat împotriva malariei.
„Primul lucru pe care l-am spus a fost că s-a întors din Nigeria, că nu şi-a făcut tratamentul preventiv pentru malarie şi că e pişcat de ţânţari. Joseph i-a arătat picioarele cu pişcăturile de ţânţari, erau destul de inflamate. Fiul meu le-a spus că are malarie şi poate ar fi fost în viaţă, dacă am fi fost ascultaţi şi dacă eram îndrumaţi corespunzător, din timp”, susţine Emilia Okunowo, mama lui Joseph. „S-a întors în România cu avionul, iar autorităţile medicale din aeroport i-au permis să vină în Braşov. Aici, s-a simţit rău. A stat acasă însă şi s-a prezentat la Spitalul de boli infecţioase, abia după 8 zile. N-a spus din primul moment că nu a luat medicamente aşa cum spun specialiştii, cu 7 zile înainte de a pleca în Nigeria, dar şi pe timpul şederii. Este posibil să se fi îmbolnăvit încă din Nigeria (??? – păi unde să se fi îmbolnăvit, acasă? A venit cu țânțarii în borcan? – n.r.)“, afirmă managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Felicia Constandiş. Apoi, ce nu a spus managerul unității sanitare, ewste faptul că testul „picătura groasă“, cel care depistează rapid malaria, nu a putut fi făcut pe motiv că spitalul din Braşov nu are aparatura necesară, test făcut ulterior la București și care, în zece minute, a confirmat malaria….
Dr. Gabriel Stanciu, șeful Direcţiei de Sănătate a Consiliului Judeţean Braşov, spuen c