Negociatorul Uniunii Europene, Robert Cooper, a sosit miercuri în capitala Serbiei, cu o misiune delicată: relansarea dialogului dintre Belgrad şi Priština, blocat din noiembrie 2011. Un subiect extrem de sensibil este prezenţa Republicii Kosovo la reuniunile regionale şi internaţionale. Robert Cooper a discutat cu negociatorul sârb Borislav Stefanovic.
Corespodentul RFI la Belgrad, Petar Tomic:
Convorbirile s-au concentrat asupra prezenţei Kosovo la reuniunile regionale şi internaţionale. Această problemă a devenit importantă pentru toate cele trei părţi implicate în dialog. Autorităţile de la Belgrad au respins în nenumărate rânduri invitaţiile de participare la întâlnirile la care au fost invitaţi şi reprezentanţii Prištinei. Partea kosovară şi comunitatea internaţională consideră că poziţia Serbiei împiedică dezbaterile pe marginea mai multor probleme concrete în regiune.
După amânarea, în 9 decembrie, a hotărârii privind candidatura Serbiei la Uniunea Europeană pentru luna martie, reprezentarea internaţională a Kosovo a devenit una din condiţiile pe care Belgradul trebuie să le îndeplinească dacă doreşte să primească undă verde de aderare la Uniunea Europeană.
Între timp, deşi dialogul Belgrad – Priština a fost întrerupt, contactele au continuat neoficial. Serbia este conştientă de faptul că nu poate să îngheţe starea de fapt la Kosovo, dar în jocul diplomatic dur evită orice mişcare care poate fi interpretată ca recunoaştere indirectă a suveranităţii Kosovo. Aşadar, Belgradul a căzut de acord ca delegaţiile kosovare să participe la reuniunile regionale şi internaţionale, dar cu menţiunea clară că nu este vorba de ţară independentă. Această poziţie a fost acceptată şi de Priština, rămânând neclară doar nota de subsol de pe plăcuţa din fata delegaţiei. Priština propune ca pe plăcuţă să scrie „fără prejudiciu”, în timp ce Serbia cere