Ultima întâmplare, revocarea ministrului Teodor Baconschi, închide demonstraţia unei situaţii intuite deja de mulţi: preşedintele Traian Băsescu nu mai are niciun cuvânt de spus în faţa baronilor PDL.
Conform unor zvonuri care circulă, preşedintele n-a fost consultat, ci a fost pus în faţa unui fapt împlinit. A luat cunoştinţă de revocarea lui Baconschi de le televizor, ca un cetaţean de rând.
„Vina” ministrului Baconschi este neînsemnată, comparativ cu alte gafe, ale altor miniştri sau şefi ai PDL. Ultima, cea mai gogonata, semnarea de către baronii Ioan Oltean, Mircea Toader şi Secretarul de Stat pentru revoluţionari, a unui protocol prin care li se restituie revoluţionarilor banii tăiaţi de legislaţia adoptată anul trecut, protocol de care s-a dezis Emil Boc, după ce a realizat gafa făcută. Aceştia n-au fost şi nu vor fi sancţionaţi. Sunt baroni PDL.
Baronii PDL, asemenea celorlalti, de la alte partide, au două mari misiuni: să aducă bani şi voturi. Cum Teodor Baconschi nu îndeplinea nici una dintre cele două condiţii, iar cultural şi intelectual îi depăşea cu mult pe baronii conduşi de Ioan Oltean, „sfidarea” trebuia eliminată. Şi a fost. Fără ca preşedintele Băsescu să se poată opune.
Miza luptei anticorupţie a fost si ea abandonată de Traian Băsescu. Atunci când s-a luat de procurorii DNA şi DIICOT, transmiţându-le, probabil la cererea PDL, s-o lase mai moale cu arestările, cel puţin cu acelea din PDL. Tot din surse media, se pare că baronii PDL i-au reproşat preşedintelui că a ştiut de iminenta arestare a primarului Clujului, Sorin Apostu, dar nu i-a avertizat.
Preşedintele a încercat în câteva rânduri să-l schimbe pe Boc din fruntea guvernului, dar acesta nu se lasă dus cu niciun chip. De fapt, nu-l lasă să plece baronii PDL, în dorinţa acerbă de a da ultimele tunuri ale guvernării, înaintea unui posibil post prelungit în