Guvernul ar trebui sa vanda actiunile la companiile deja listate, cum este cazul Transelectrica sau Transgaz, cu un discount atractiv, dar ar trebui totodata sa oblige marii investitori sa nu vanda actiunile timp de un an de zile, este recomandarea pe care Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group si unul dintre cei mai cunoscuti investitori ai luni, o face autoritatilor inainte de startul celei mai mari campanii de vanzari de actiuni pe Bursa derulata de statul roman.
“Fondurile noastre sunt interesate cu siguranta de aceste vanzari. Gaz-ul este foarte interesant, Transelectrica este interesanta. Ne uitam la ele pentru fondurile noastre”, a declarat azi Mark Mobius.
Statul va scoate la vanzare in acest an pachete de cate 15% din Transelectrica, Transgaz si Romgaz, urmate de pachete de cate 10% din Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, o misiune extrem de ambitioasa, mai ales dup ace anul trecut a esuat in vanzarea unui pachet de circa 10% din OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania. Azi, oficialii statului au semnat contractul de intermediere a ofertei Transgaz cu consortiul format din Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Co. si BT Securities.
“Motivul pentru care oferta Petrom nu a avut succes este ca nu a fost organizata cum trebuie. Au fost multi investitori, mari investitori, care vroiau sa cumpere, dar procedurile, modul de transfer a actiunilor prin custozi nu erau puse la punct din cauza problemelor din Romania. Speram ca cu noile listari problemelor se vor rezolva. Am avut chiar suprasubscriere pe Petrom, vroiau sa investeasca bani, dar nu s-a putut”, afirma Mobius, adaugand ca “pretul nu a avut nici o legatura” cu esecul ofertei.
Esecul ofertei Petrom a fost pus de autoritati pe seama conditiilor nefavorabile de piata si pe refuzul Guvernului de a accepta recomandarea intermediari