Dacă vrem să aflăm care a fost scorul unui meci, sau să ne amintim cum îl cheamă pe un actor pe care l-am văzut într-un film, tot ce trebuie să facem este să căutăm informaţia cu ajutorul lui Google. Nu degeaba celebrul motor de căutare a devenit un verb - "to google" (a căuta ceva pe internet), scrie Business Insider.
Dacă nu avem acces la internet devenim frustraţi şi ne este greu astăzi să ne amintim cum făceam rost de informaţie înainte să existe internetul cu Google, Facebook şi baze de date precum IMDB. Informaţia acumulată pe aceste site-uri a devenit un fel de memorie externă pe care o putem accesa oricând atâta timp cât avem interfaţa necesară, adică un calculator conectat la internet.
"Începem să semănăm din ce în ce mai mult cu calculatoarele, creierele noastre nu mai reţin informaţia, ci locul unde aceasta poate fi găsită", scrie într-un studiu făcut de profesori de la universităţile Harvard, Columbia şi Wisconsin-Madison. Cercetătorii au vrut să afle dacă atunci când ni se pune o întrebare al cărui răspuns nu îl ştim, ne gândim care ar putea fi răspunsul, sau în mintea noastră apare imaginea unui calculator şi primul lucru la care ne gândim este unde să căutăm informaţia respectivă.
Când oamenii învaţă că pot accesa oricând informaţia care este tot timpul la dispoziţia lor, atunci creierele lor numai reţin informaţia în sine, ci locul unde se află. Cu alte cuvinte, în loc să mai ţinem minte datele importante din istorie, ţinem minte ce site putem accesa pentru a afla informaţia respectivă.
Rezultatele studiului arată că memoria umană şi felul în care procesăm informaţia începe să se adapteze încetul cu încetul la calculatoare şi tehnologiile de comunicare moderne. Oamenii încep să trăiască din ce în ce mai mult în lumea virtuală, iar creierul începe să se adapteze unei alte realităţi. Internetul a devenit o memorie externă a