Putini stiu ca fasolea este la fel de bogata in proteine precum carnea de pui, pestele sau ouale. In plus, are putine grasimi, calorii si sodiu, continand in schimb fibre, carbohidrati complecsi si o cantitate moderata de acizi grasi omega 6.
Fasolea este buna in cazul persoanelor care sufera de diabet datorita indicelui glicemic scazut, ceea ce inseamna ca nu produce inflamare in corp si nici nu iti alimenteaza senzatia de foame, datorita faptului ca are o cantitate mica de zahar.
Conform Oprah.com, o cana de fasole are in jur de 15 grame de fibre, mai mult de jumatate din valoarea zilnica recomandata, astfel incat vei ramane energizat de dimineata pana seara. In afara de asta, acest aliment mai este bun si din alte puncte de vedere:
- o buna sursa de potasiu, ceea ce inseamna ca scade presiunea sanguina si reduce riscul unui infarct. O jumatate de cana (gatita) are in jur de 480 de grame de potasiu pentru doar 5 grame de sodiu.
- fasolea uscata este si o sursa buna de acid folic, care protejeaza de bolile de inima si previne nasterile cu anomalii.
- intr-un studiu desfasurat pe 10.000 de persoane, barbati si femei, s-a aratat ca cei care consuma fasole de cel putin 4 ori pe saptamana sunt mai feriti de riscul aparitiei bolilor de inima cu 20%.
- alte studii arata ca in 2-3 saptamani de consumat fasole la conserva sau uscata, nivelul colesterolului scade cu 10%.
- atat fasolea, cat si lintea au proprietati antiinflamatoare, datorita antioxidantilor, similari celor continuti de ceai, grepfrut, vin rosu sau boabele de cacao. Pigmentii rosiatici din fasole au un efect antioxindat de 50 de ori mai mare decat vitamina E.
Cu cat inmoi mai bine fasolea inainte de a o gati, cu atat mancarea va fi mai repede gata. Nu dureaza mai mult de 45 de minute, daca este bine pregatita in pr