Dupa lapte, al doilea aliment introdus in alimentatia nou-nascutului pentru diversificare este marul si lucrul acesta nu e deloc intamplator daca tinem cont, in primul rand, de compozitia bogata in elemente nutritive atat de necesare cresterii si dezvoltarii normale a copilului.
Marul, fructul cel mai raspandit de pe glob, are in compozitie vitaminele A, B1, B2, C si substante nutritive precum magneziu, fosfor, fier si potasiu, fiind un adevarat depozit de substante hranitoare. Un mar obisnuit contine cinci grame de fibre alimentare, asta insemnand cam 20% din doza zilnica necesara. Merele nu contin grasimi, colesterol si nici sodiu. Se pare ca quercetina, alaturi de alte substante din mar, reduce, la jumatate, riscul de cancer la plamani.
Marul tine foamea departe pentru mai mult timp si are darul de a potoli "foamea" de dulce pe care multi o simt mai ales cand sunt foarte obositi, dupa o zi de lucru prea incarcata, ori sunt stresati. Consumul regulat de mere ajuta la intarirea oaselor, curata dintii si intareste gingiile. Potasiul, care se gaseste in compozitia merelor, este important in normalizarea presiunii arteriale.
Persoanele care mananca zilnic mere au un nivel mai redus al colesterolului din sange. Un mar pe zi determina o crestere a nivelului de colesterol HDL, asa-zisul colesterol "bun", cu aproape 4%. Ca urmare a antioxidantilor pe care ii contin, merele au proprietatea de a proteja, in cea mai mare masura, impotriva radicalilor liberi care dauneaza organismului.
Este adevarat ca un singur mar pe zi te fereste de doctor dar se recomanda ca marul sa fie mancat cu tot cu coaja. Acidul ursolic din componenta coajei de mar tine colesterolul si nivelul zaharului din sange sub control. Daca, din diferite motive, nu poti manca marul cu tot cu coaja, atunci nu o arunca, ci usuc-o. Dupa uscare, cojile de mar pot fi