Populaţia a început să resimtă sancţiunile impuse ca urmare a intransigenţei preşedintelui în dosarul nuclear, susţin analiştii iranieni. Sursa: REUTERS
Dincolo de discursul oficialilor de la Teheran, care susţin că Iranul va trece victorios, ca întotdeauna, şi peste ultimele sancţiuni impuse de UE, strada e copleşită de avalanşa anilor de pedepse economice.
"Dacă nu se schimbă nimic până în vară, interdicţia ca petrolul nostru să mai ajungă în Europa ne poate afecta dacă nu găsim unde în altă parte să-l dăm", spune activistul pentru drepturile omului Goudarz Eghtedari.
Probleme cu China şi Rusia
Aproape 80% din PIB-ul iranian provine din petrol. UE a interzis semnarea oricăror contracte noi pentru petrol cu Iranul iar cele în vigoare vor fi onorate doar până pe 1 iulie.
România nu va fi afectată direct, în condiţiile în care nu a mai importat petrol iranian din anul 2008. Teheranul nu dă semne de îngrijorare, însă ar avea motive pentru că noi pieţe de desfacere nu sunt uşor de găsit.
"Avem probleme cu China încă din toamnă, nu ne-am înţeles cu ei pe preţul ţiţeiului şi deja au împuţinat comenzile", dezvăluie jurnalistul Mohsen Rezaie, care este convins că SUA fac tot ce pot să convingă China şi Rusia să nu mai protejeze Iranul în Consiliului de Securitate ONU, unde ambele au drept de veto.
"Cred că sunt mai mari şanse cu Rusia, totuşi, pentru că relaţia cu ei e forţată, dacă întrebaţi pe stradă aici, nimeni nu îi iubeşte pe ruşi, tot ei ne-au luat Azerbaijanul care e de drept teritoriu iranian", susţine Rezaie.
De altfel, Rusia este motivul pentru care autorităţile iraniene au sugerat, în trecut, că au nevoie de programul nuclear ca să nu mai depindă de Moscova şi să producă singure combustibil pentru centrale precum cea de la Bushehr, construită de ruşi.
În contractul cu ruşii este specificat că tot Moscova trebuie să al