Cristian Diaconescu spune la RFI, în primul său interviu de la preluarea postului de ministru de Externe, că va merge la Haga, pentru a discuta nu numai cu omologii săi, ci şi cu parlamentarii, în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen. Diaconescu precizează că 10-12 parlamentari olandezi ar putea veni la rândul lor în România. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti cere Olandei să nu demotiveze România în drumul ei spre Schengen.
Reporter: Cum veţi convinge Olanda să nu mai blocheze accesul României în Spaţiul Schengen?
Cristian Diaconescu: N-aş spune că Olanda blochează. Olanda este o ţară care citeşte cu foarte mare scrupulozitate raportul Comisiei Europene în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar în România. Deci nu numai o convingere retorică este necesară, ci şi progrese interne şi pe de altă parte demersuri cât se poate de clare, pentru a explica ireversibilitatea acestor progrese.
Eu cred că atât o cooperare aplicată între România şi Olanda în ceea ce priveşte sistemul vamal, în ceea ce priveşte sistemul judiciar românesc, experienţă pe care am mai încercat-o în anul 2004, când Olanda era la preşedinţia Uniunii Europene şi România dorea să închidă cât mai rapid capitolul de negociere pe justiţie şi afaceri interne, cât şi un demers politic substanţial, dar nu numai la nivelul Executivului, ci şi la nivelul celorlalţi vectori politici, mai ales Parlamentul ar fi deosebit de utile. Deci din acest punct de vedere, din contactele anterioare pe care le-am avut cu autorităţile olandeze, eu am înţeles că există disponibilitate pentru găsirea unei soluţii.
Simpla constatare a faptului că un partid extremist s-ar afla la guvernare nu este suficientă. Cred că Olanda, dar nu numai Olanda, preocupări există şi în alte state europene, trebuie să primească cât mai rapid şi cât mai insistent clarificări din partea noastră.